Mormantul Cuviosului Paisie Aghioritul

Inmormantarea Cuviosului Paisie Aghioritul

Parintele Paisie Aghioritul a adormit intru Domnul la 12 iulie 1994 (intr-o zi de marti) si a fost inmormantat in spatele Bisericii Sfantului Arsenie Capadocianul, din cadrul Manastirii "Sfantul Ioan Teologul" de la Suroti, Tesalonic - manastire care a fost intemeiata de insusi Cuviosul Paisie Aghioritul.
Dorinta Parintelui Paisie a fost ca inmormantarea lui sa se faca in taina, fara ca sa afle cineva si fara sa cheme pe cineva la inmormantarea sa, iar maicutele de la Sfanta Manastire “Ioan Teologul” de la Suroti i-au respectat dorinta.

Mormantul Cuviosului Paisie Aghioritul, din Manastirea Sf. Ioan Teologul - Souroti, Tesalonic
Mormantul Cuviosului Paisie Aghioritul,
din Manastirea Sf. Ioan Teologul
- Souroti, Tesalonic
Dar, dupa 3 zile, cand adormirea Cuviosului Paisie s-a facut cunoscuta, din toate partile a venit puhoi de lume pentru a se inchina la mormantul lui. Se puteau vedea manifestari spontane de iubire si de evlavie. Unii il chemau in rugaciune ca pe un Sfant, altii, din evlavie, luau pamant de la mormantul lui. Cei care aveau un obiect personal de-al Cuviosului Paisie considerau aceasta o mare binecuvantare.
Coliba sa - Panaguda - din Sfantul Munte Athos a fost vizitata de foarte multi inchinatori, care au intrat pe sub gardul de sarma, s-au catarat chiar si pe balcon si au luat tot ce gaseau: cani, cutite, lemne, covorase, funii, hartii, pana si buturugi - pe care Parintele Paisie Aghioritul le folosea ca scaunele. Aceasta o faceau fara sa fie indemnati de nimeni, era o manifestare de evlavie fata de Cuviosul Paisie Aghioritul - ei luau aceste lucruri ca sa le aiba ca binecuvantare de la el.
Tanguirile si lacrimile ii inecau pe multi, mai ales pe cei care fusesera ajutati de Parintele Paisie. Ii simteau lipsa, se simteau orfani. Dar, dupa aceea, a incoltit in inimile lor nadejdea plina de mangaiere ca, aflandu-se acum mai aproape de Sfanta Treime, Cuviosul Paisie Aghioritul se roaga mai usor pentru toti.
Deasupra mormantului sau simplu, pe o placa de marmura, a fost incrustat poemul care a fost scris de el insusi:
Aici s-a terminat viata mea,
aici si rasuflarea mea.
Aici trupul mi se va ingropa,
Iar sufletul mi se va bucura.
Sfantul meu aici locuieste,
Iar aceasta ma cinsteste.
Si cred ca el se va milostivi
si pe Izbavitorul Il va imblanzi,
ca sufletul meu cel ticalos
sa aiba alaturi pe Maica
Domnului Hristos.
Monahul Paisie Aghioritul
Crucea de la Mormantul simplu al Cuviosului Paisie Aghioritul, si placa de marmura de pe mormant, cu poemul - scris de Parintele Paisie - incrustat pe ea
Crucea de la Mormantul simplu al Cuviosului Paisie Aghioritul,
si placa de marmura de pe mormant, cu poemul
- scris de Parintele Paisie - incrustat pe ea


Textul de mai sus este preluat din cartea: “Viata Cuviosului Paisie Aghioritul”, scrisa de Ieromonahul Isaac, aparuta la Editura Evanghelismos, Bucuresti, 2005 (vizitati pagina "Cartile Cuviosului Paisie Aghioritul").

Manastirea Sfantului Ioan Teologul, de la Souroti

Imagini de la Manastirea Sf. Ioan Teologul, de la Souroti, si de la Mormantul Cuviosului Paisie Aghioritul

Inregistrare video de la Manastirea de la Souroti - 12 iulie 2009

Comemorarea a 15 ani de la adormirea Cuviosului Paisie Aghioritul

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu