Minunile Cuviosului Paisie Aghioritul

Cuviosul Paisie Aghioritul a savarsit minuni atat in timpul vietii sale, cat si dupa trecerea sa la cele vesnice. Si continua sa savarseasca minuni uimitoare si astazi, la 21 de ani de la adormirea sa, asa dupa cum marturisesc numeroase persoane in multe dintre cartile scrise despre el.
Parintele Paisie Aghioritul in fata
Colibei sale, Panaguda, in mai 1980
In articolul de pe prima pagina a acestui blog, "Despre Parintele Paisie Aghioritul", am prezentat pe scurt harismele Parintelui Paisie, dintre care majoritatea sunt daruri care depasesc legile firii si datorita carora smeritul monah aghiorit facea nenumarate minuni. Aceste harisme si minuni sunt descrise detaliat in cartea sa biografica, "Viata Cuviosului Paisie Aghioritul", scrisa de Ieromonahul Isaac, precum si in cartile "Cuviosul Paisie Aghioritul - Marturii ale inchinatorilor" si "Marii initiati ai Indiei si Parintele Paisie".
Iata cele mai importante minuni savarsite de Parintele Paisie:
Vindeca boli incurabile, uneori imediat si numai cu cuvantul. Exemple de vindecari minunate savarsite de smeritul monah aghiorit gasiti pe pagina "Vindecari savarsite de Cuviosul Paisie Aghioritul", de pe acest blog.
Scotea diavolii din oamenii demonizati.
Profetea lucruri care li se vor intampla oamenilor sau unui popor in viitor.
Cuviosul Paisie, in fata Colibei sale, Panaguda, stand de vorba cu un alt monah. In fata Colibei se pot observa buturugile, care erau "fotoliile" pe care s-au asezat miile de inchinatori care l-au vizitat.
Uneori, cunostea cine sunt oamenii care il vizitau, fara ca altcineva sau acestia sa-i spuna vreo ceva despre ei insisi.
Ii cunostea pe oamenii care il vizitau mult mai bine decat se stiau ei insisi.
Parintele Paisie, in fata Colibei Panaguda, inconjurat de vizitatori
Uneori, stia ce se intampla unei persoane - ce face, ce gandeste, cum se simte - care se afla chiar si la sute de kilometri departare de el.
Uneori, stia ce scrie in unele scrisori pe care le primea, fara a le deschide. Uneori, stia ce contin unele pachete pe care le primea, fara a le deschide.
Stia cu exactitate daca un gand sau o intamplare era de la Dumnezeu sau de la diavol.
Parintele Paisie, sfatuind inchinatori
Desi avea doar clasele primare, veneau la el sa-i ceara sfatul oameni din toate paturile sociale, de diverse religii si din toate colturile lumii: eruditi si neinvatati, persoane politice, deputati, ministri, senatori, medici, teologi, episcopi, profesori universitari, din Grecia, Franta, Germania, Statele Unite, Rusia, Romania, Canada, Australia, Africa, etc. De cele mai multe ori, in doar cateva minute, Parintele Paisie Aghioritul le oferea raspunsuri si rezolvari la toate problemele la care acesti oameni ii cereau ajutorul. De multe ori, Parintele le oferea solutii chiar fara ca acestia sa-i spuna vreo ceva despre necazurile lor.
Parintele Paisie si vizitatorii sai - monahi si mireni -,
asezati pe buturugile ("fotoliile") din fata Colibei sale, Panaguda
Parintele Paisie
Desi terminase doar primele patru clase primare, povatuia duhovniceste monahi si manastiri, rezolva problemele mirenilor casatoriti si necasatoriti, conversa cu oameni de stiinta, care se minunau de cunostintele si agerimea sa, intrucat smeritul monah aghiorit solutiona in cateva minute diferite subiecte stiintifice.
Desi avea doar clasele primare, devenise un adevarat teolog si cunostea in profunzime tainele lui Dumnezeu, incat solutiona in cateva minute neclaritatile teologice adunate in ani de zile de profesorii universitari de la Facultatea de Teologie.
Uneori, atunci cand vroia el sau cand Dumnezeu considera ca asa este mai bine, Parintele Paisie Aghioritul se facea nevazut - desi se aflau oameni in jurul sau, acestia nu il vedeau.
Cuviosul Paisie Aghioritul, sfatuind un
copilas, in fata Colibei Panaguda
Cand era fotografiat sau inregistrat pe ascuns si el nu dorea acest lucru, nu era inregistrat in fotografii sau pe casete audio - fie fotografiile ieseau complet negre, fie se ardea filmul, fie se bloca aparatul, fie caseta nu mergea deloc, fie se derula complet, dar nu inregistra nimic, fie fotografiile ieseau foarte clar, dar Cuviosul Paisie nu aparea in poza, fie caseta inregistra toate celelalte sunete (discutii ale celorlalte persoane care erau de fata, ciripitul pasarilor si alte zgomote), dar vocea Parintelui Paisie lipsea, fie casetofoanele inregistrau numai inainte si dupa discutia cu Parintele Paisie.
Parintele Paisie Aghioritul vorbind cu doi inchinatori
Cateodata, nu era udat udat de ploaie - desi in jurul lui ploua, pe el nu il atingea nicio picatura.
Cu un copilas Inconjurat de monahi Cu un monah
De multe ori, se ridica in vazduh si cu trupul. Unii oameni marturisesc ca l-au vazut in unele momente ca nu pasea pe pamant, ci era ridicat de la pamant la vreo 30 de centimetri.
Parintele Paisie si inchinatori
Cu toate ca era un om firav, din cauza vietii sale ascetice, dar si pentru ca respira numai cu o jumatate de plaman de multi ani (i-au fost scosi: plamanul drept si jumatate din plamanul stang), dupa ce isi facea Semnul Sfintei Cruci si se ruga putin, ridica stanci peste masura de grele, stanci care nu puteau fi ridicate de mai multi oameni sanatosi si puternici.
A fost vazut de unele persoane cum, uneori, radia Lumina necreata, adica fata sa stralucea ca soarele - adica, in acele momente, chipul smeritului Parinte Paisie stralucea de o lumina lina, alba, puternica, dar nu orbitoare, incat se distingeau trasaturile fetei sale. Alti inchinatori marturisesc cum l-au vazut pe Cuviosul Paisie invaluit in intregime intr-o lumina aurie ce cobora de sus - era mai puternica decat lumina soarelui, mai curata, mai stravezie si putin albastrie. Alti inchinatori s-au invrednicit sa vada in unele momente, in jurul capului Parintelui Paisie, o aureola mai luminoasa decat soarele.
Smeritul, bunul si blandul Parinte
Paisie, hranind un iepuras
Nu era vatamat de animalele salbatice, ci, dimpotriva, acestea il ascultau si i se supuneau. Parintele Paisie deseori hranea din mana lui iepuri (care nu se temeau deloc de smeritul monah aghiorit) si ursi salbatici, poruncea serpilor, ursilor, pasarelelor si furnicilor, care i se supuneau.
Asemeni multor Sfinti ai Bisericii Ortodoxe, Cuviosul Paisie cunostea starea celor adormiti. Vedea sufletele anumitor persoane in clipa in care paraseau pamantul si urcau la cer. Cunostea in ce stare se aflau sufletele unor persoane care au trecut la cele vesnice - adica stia daca acele suflete se bucurau in Rai sau daca, dimpotriva, se chinuiau in iad. A salvat sufletul unei batrane care se chinuia in iad, ducandu-l in Rai. Acea batrana il ajutase de multe ori pe Parintele Paisie in timpul vietii, de aceea l-a chemat in ajutor atunci cand era in iad, iar Parintele s-a rugat pentru ea si a reusit sa o duca rapid in Rai - asa mare trecere la Domnul avea si, cu siguranta, mai are si acum si va avea mereu, rugaciunea bunului si smeritului monah Paisie Aghioritul.
Cuviosul Paisie Aghioritul
In mod duhovnicesc, ii auzea pe oamenii care i se rugau si care il chemau in ajutor, chiar si cand se afla la sute de kilometri departare de ei; iar Parintele Paisie ii ajuta in mod nevazut cu rugaciunea sa sau le trimitea raspuns in alt mod.
In mod duhovnicesc, se ducea in casele oamenilor indurerati, la cei care erau gata sa se sinucida, in spitale, la cei care se primejduiau in accidente de masini sau motociclete. A salvat de la moarte numeroase persoane care se aflau la mii de kilometri distanta fata de el, de cele mai multe ori fara ca acestea sa-i fi cerut vreodata ajutorul si fara ca macar sa-l cunoasca pe Parintele Paisie. Uneori, se arata unor oameni care aveau nevoie de ajutorul lui (de cele mai multe ori, tinerilor si copiilor pe care ii salva din accidente), si acestia il vedeau si il auzeau, in vis sau chiar aievea. Uneori, fara sa fie vazut, urmarea, tot in chip duhovnicesc, ce se intampla unei persoane, unei familii sau intr-o manastire.
Parintele Paisie vorbind cu 2 germani
Desi cunostea doar limba greaca, uneori, atunci cand exista un motiv bine intemeiat, comunica cu turisti ce vorbeau alte limbi - si Parintele ii intelegea pe ei, si ei il intelegeau pe Parinte; desi Parintele le vorbea in limba greaca, fiecare din vizitatorii ce-l ascultau il intelegea in limba sa. Se pare ca se intelegeau in limba Cincizecimii.






Carti cu minuni si scurte descrieri

Cartea cea mai bogata in relatari despre minunile sale este "Cuviosul Paisie Aghioritul - Marturii ale inchinatorilor", scrisa de Nicolae Zurnazoglu.
O alta lucrare plina de minuni este cartea care descrie viata sa, "Viata Cuviosului Paisie Aghioritul", scrisa de Ieromonahul Isaac. In aceasta carte sunt enumerate harismele Parintelui Paisie, adica darurile speciale, mare parte din ele suprafiresti, pe care smeritul monah aghiorit le-a primit de la Dumnezeu, datorita uriasei sale nevointe si dragostei sale enorme pentru intreaga creatie. Aceste harisme sunt descrise si pe prima pagina a acestui blog. In cartea biografica, ele sunt exemplificate prin numeroase minuni care au fost savarsite de mult nevoitorul Parinte Paisie in timpul vietii sale, precum si dupa adormirea sa.
"Marii initiati ai Indiei si Parintele Paisie" este o carte deosebit de interesanta, in care Dionysios Farasiotis descrie in detaliu cum a fost ajutat de Parintele Paisie sa inteleaga si sa descopere ca ortodoxia este credinta cea dreapta, dupa ce a fost influentat, inca din copilarie, de teorii yoghine si hinduse.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu