Sfaturile Părintelui Paisie Aghioritul

Cuviosul Paisie Aghioritul a sfătuit și îndrumat duhovnicește, de-a lungul timpului, numeroși monahi și mireni de toate categoriile sociale, de toate vârstele și din toate părțile lumii. Mare parte din aceste sfaturi au fost adunate în cărțile scrise despre el.

Sfaturile sale nu sunt general valabile

Trebuie accentuat totuși un aspect foarte important referitor la sfaturile acestui mare ascet: ele nu sunt valabile pentru toți oamenii. Mai ales din acest motiv Cuviosul Paisie nu dorea să fie înregistrat pe casetă [1].

Părintele cunoștea dispoziția sufletească, receptivitatea, rezistența celui pe care îl sfătuia și de aceea vorbea potrivit cu statea aceluia. El se purta cu fiecare suflet cu mult discernământ, evitând extremele și exclusivismul, și dădea leacul potrivit.

Pentru aceeași problemă dădea la persoane diferite soluții diferite. Nu era "compresor". Odată a spus cuiva: "Tot ce-ți spun, o spun pentru tine. Iar dacă vei spune și altuia, nu se va folosi, ci mai mult se va vătăma. De aceea să fii cu luare aminte."

Sfaturi si apoftegme despre GANDURI

"Inainte ca vrajmasul sa inceapa lupta, incepe bombardarea cu ganduri. Rugaciunea lui Iisus este arma cea mai grea (puternica) impotriva gandurilor vrajmasului."
"Ingerii ne impart gandurile curate, demonii pe cele murdare. Fiecare da celorlalti din ceea ce are."
""Inapoia Mea, satano!" De vreme ce Hristos i-a spus diavolului astfel, noi de ce sa purtam discutii cu el (cu necuratul) prin gandurile cele de-a stanga?"
"Pasarile au aripi ca sa evite cursele, iar noi oamenii - cugetul, ca sa evitam pacatele si sa urcam la Tronul lui Dumnezeu. Sa alungati cugetele rele pe care le aduce diavolul! Sa nu le dati importanta, ci sa le aruncati in spate."
"Un gand bun, curat, are mai mare putere decat orice nevointa."
"Fiecare trebuie sa ajunga la punctul sa le vada pe toate curate. Pe toate trebuie sa le justifice in sensul cel bun."
"Gandurile curate au mai mare putere duhovniceasca decat toata asceza, postul, privegherea, etc."
"Cea mai mare boala a epocii noastre o aduc gandurile desarte ale oamenilor mireni, care aduc nelinistea. Vindecarea o da numai Hristos prin pacea sufleteasca impreuna cu vesnicia, numai omul sa se pocaiasca si sa se intoarca la Hristos."
"Gandurile bune aduc sanatatea duhovniceasca."
"Toata viata duhovniceasca este fundamentata pe gand."
"Atunci cand cineva vede un lucru care il poate sminti, sa nu judece, ci sa zica in sinea sa: "Cu fapta nu sunt de acord, dar nu stiu ce imprejurari l-au silit sa faca lucrul acesta, ce circumstante atenuante are; si se poate sa fi interpretat gresit fapta acestuia." Nu putem cunoaste cele ascunse ale omului."

Sfaturi si apoftegme despre SIMPLITATE

"Cu cat oamenii resping viata cea fireasca, simpla, si inainteaza spre lux, se mareste nelinistea omeneasca. Si cu cat inainteaza in politetea lumeasca, cu atat se pierde simplitatea, bucuria si zambetul firesc al omului."
"Trebuie sa ne simplificam viata, caci luxul il oboseste pe om. Sunt unii oameni care doresc continuu bunuri materiale. Alearga dupa aceea sa scoata mai multi bani si astfel isi inmultesc si mai mult nelinistea."

Sfaturi si apoftegme despre RUGACIUNE

"Vrei ca rugaciunea ta sa se faca din inima si sa fie bine primita de Dumnezeu? Fa durerea semenului tau a ta. Chiar si numai un suspin din inima pentru aproapele tau aduce rezultate minunate. Vestirea dumnezeiasca a rugaciunii bine primite este mangaierea dumnezeiasca ce o simte omul dupa acea rugaciune."
"Rugaciunea linistita de noapte ajuta mult cu tihna ei si este mai eficace si pentru sporirea noastra duhovniceasca, precum si ploaia linistita de noapte ajuta mult la dezvoltarea plantelor."
"Rugaciunea unui om smerit care crede ca este mai rau decat toti are mai multa valoare decat privegherea pe care o face altul cu cuget trufas. Cand ne rugam cu mandrie ne batjocorim pe noi insine."
"Sa te rogi mereu si sa nu te imputinezi sufleteste rugandu-te, nici sa ceri cu nepasare mila lui Dumnezeu. Sa te rogi ca si cum toate tin de Dumnezeu, si sa te straduiesti ca si cum toate ar tine de tine."
"Trebuie sa ne rugam pentru toti cei care ne graiesc de rau si sa cerem de la Dumnezeu sa le dea pocainta, luminare, sanatate, si sa nu lasam inlauntrul nostru nicio urma de ura pentru ei."

Sfaturi si apoftegme despre IISUS

"Iisus este dulce si cine isi aduce amaraciunea durerii sale la Hristos, amaraciunea i se preface in sirop dulce."
"Atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, incat L-a dat pe Fiul Sau sa fie rastignit, ca sa ne mantuiasca."



Sfaturi si apoftegme - Bibliografie


Cartea "Mica Filocalie", formata din sfaturi date de Cuviosul Paisie Aghioritul (Editura Egumenita, 2009)
Cartea "Parintele Paisie mi-a spus...", scrisa de Atanasie Rakovalis (Editura Evanghelismos, Bucuresti, 2002)


NOTA:
Termenul APOFTEGMA provine din frantuzescul "apophtegme" si din grecescul "apophtegma" , care inseamna "sentinta"; apoftegma reprezinta o formulare aforistica memorabila, de obicei antica ori asemuindu-se maretiei celor vechi, a unui personaj celebru; gandire adanca, exprimata simplu si lapidar. In antichitate, autori ilustri (Plutarh, Diogenes Laertios etc.) au colectionat apoftegme ale regilor sau ale filozofilor. "Apoftegmele sunt intelepciunea trecutului condensata pentru educarea si calauzirea prezentului." (Tryon Edwards)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu